Auguste Rodin - Rodin u Meštrovićevu Zagrebu

05.05.2015 - 20.09.2015

Izložba „Rodin u Meštrovićevom Zagrebu“ otvorena je u Umjetničkom paviljonu 5. svibnja 2015. Riječ je o izložbi na kojoj je slavni kipar, Auguste Rodin (1840.-1917.),  predstavljen sa 97 djela, među kojima su i ona najamblematičnija, poput remek-djela „Mislilac“, „Poljubac“, „Vrata pakla“ i „Brončano doba“.
Izložba je jedan od kulturnih događaja u okviru Festivala francuske kulture u Hrvatskoj, u 2015. godini, nazvanog „Rendez-vous“. Ovim predstavljanjem Francuska uzvraća posjet, nakon uspješnog prvobitnog predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti u Republici Francuskoj 2012./2013. godine  - „Croatie, la voici“.
Tijekom Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u pariškom Muzeju Rodin bila je postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića, a sada se Francuska predstavlja u Hrvatskoj s izložbom Rodina. Osim u Zagrebu, Rodinova djela izložena su i u Splitu, gdje je 8. svibnja 2015., u Galeriji Meštrović, otvorena opsegom manja, ali također značajna izložba „Rodinova Meditacija u Splitu“, na kojoj je predstavljena kiparova skulptura „Meditacija - Unutarnji glas“.

Autori izložbenog projekta u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti. Kustosice su Veronique Mattiussi (Muzej Rodin) i Barbara Vujanović (Atelijer Meštrović), koje su i autorice tekstova u katalogu. Postav izložbe potpisuju Andro Krstulović Opara i ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.
 
Rodinova izložba koncipirana je posebno za Umjetnički paviljon u Zagrebu, obuhvaća devedesetak radova i naglašava plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje.
Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložene su povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu. Skladateljica Olja Jelaska, dobitnica državne nagrade Vladimir Nazor, za svečano otvorenje skladala je suitu „Rodinova Meditacija“.
 
Djela Augustea Rodina već su bila predstavljena Hrvatskoj 1968. godine, također u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, na izložbi koju su postavile Cecile Goldscheider, tadašnja ravnateljica Muzeja Rodin i voditeljica zagrebačkog Atelijera Meštrović, Vesna Barbić.
 
Više o Muzeju Augusta Rodina

                

 

Copyright na sve fotografije: Muzej Rodin, Pariz
Fotografije možete preuzeti ovdje.

Ekskluzivna ponuda od 20. svibnja do 10. rujna 2015. - privatni posjet izložbi Augusta Rodina izvan radnog vremena izložbenog prostora

 
Ispiši stranicu