Petar Barišić dobitnik Nagrade Galerije Forum za 2008. godinu

Petar Barišić dobitnik Nagrade Galerije Forum za 2008. godinu

14. siječnja 2009. Petru Barišiću dodijeljena je Nagrada Galerije Forum za 2008. godinu za izložbu “Bijelo” održanu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 9. rujna do 12. listopada 2008.

Dobitnik Nagrade Galerije Forum za 2008. godinu je suvremeni hrvatski kipar Petar Barišić, za izložbu BIJELO održanu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2008. godine.

Na izložbi BIJELO Barišić je s preko 1500 varijabilnih reljefa u potpunosti ispunio zidove Paviljona u brojnim varijacijama sa znakovima geometrijskog ishodišta, i zajedno s oprostorenim skulpturama rešetkastog karaktera izuzetno velikih dimenzija obogaćenih svjetlom, postigao je ambijentalnu cjelovitost izložbe.

Izložbom BIJELO Petar Barišić napravio je značajan iskorak u svojemu radu i pomaknuo granice svojega stvaralaštva prema najvišoj razini.
Svečana dodjela Nagrade Galerije Forum održat će se u srijedu, 14. siječnja u 20 sati u Galeriji Forum, Teslina 16.

Nagrada Galerije Forum utemeljena je 2001. godine u prigodi obilježavanja gotovo tridesetogodišnje djelatnosti ove galerije vrlo prepoznatljive programske koncepcije koja se u minulom razdoblju potvrdila na visokim likovnim kriterijima dosljedno ih promičući u našoj kulturnoj sredini.

Prvi dobitnik ove nagrade bio je Edo Murtić, jedan od utemeljitelja Galerije Forum i njezin višegodišnji član.

Nagradu su osim ovoga klasika suvremenog hrvatskog slikarstva dobili i drugi ugledni umjetnici: Ivan Lovrenčić, Vatroslav Kuliš, Miroslav Šutej, Ljubo Ivančić, Joško Eterović i Đuro Seder.

Nagrada Galerije Forum pobudila je golemo zanimanje među umjetnicima i dobro je primljena u hrvatskoj kulturnoj javnosti. Njezin pravi smisao treba tražiti u nastojanju da ona postane priznata i poticajna “gesta” u našoj likovnoj umjetnosti, što se u ovih osam godina od njezina utemeljenja i potvrdilo.

Članovi komisije za dodjelu Nagrade Galerije Forum su Eugen Kokot, Igor Zidić, Milan Bešlić, Stanko Jančić i Tonko Maroević, a Nagrada se sastoji od pisanog dokumenta i od novčanog dijela u iznosu od 10.000,00 kuna.

Preuzeto sa kic.hr.